top of page
Search
  • erikbergstro8

Enkelhet


Jag är oerhört fascinerad utav kraften av enkelhet. Enkelheten tvingar oss, nakna från våra ägodelar, att utveckla oss själva. Hur vi kan ändra fokus och rikta vår medvetenhet till vad som är viktigt i livet. För att till fullo finna vår potential måste vi eliminera bruset.

Observera att jag inte talar om ekonomisk snålhet eller religion, utan minimalism.

Jag är en minimalist. Jag har gjort mig av med majoriteten av mina ägodelar och lever med fokus på livet självt. Jag har inte ägt en TV på många år (även om jag har en projektor jag använder ibland när jag verkligen vill se en riktigt bra film), och inte ens en säng sedan maj 2013. Kommer du in i mitt hem finner du inte mycket mer än ett par olympiska ringar i taket och en sittkudde. Detta är i mångas ögon att dra enkelheten till det extrema, och det är inte alls det jag säger att du ska göra. Det som inte längre fyller funktionen av att på ett värdigt sätt berika min tillvaro, respekterar jag mig själv nog för att flytta ur mitt liv.

Om du inte är nöjd med din tillvaro, kommer en ny fin tröja inte att ändra på det. Det är inte den som saknas och kan därför inte fylla tomrummet. Endast ditt fundamentala fokus kan låta dig tro det. Fokuserar vi på att värdesätta pengar, ägodelar och status högt, hamnar vi lätt i ett evigt hamsterhjul där vi, hur stor framgång vi än når, ändå stagnerat i oss själva.

Vad jag vill nå ut med är att se över vad som är viktigt i ditt liv. Var ärlig mot dig själv, se över dina ägodelar och ställ dig på frågan ”Berikar detta mitt liv?”. En gång i tiden kan de mycket väl ha gjort det, men stämmer detta fortfarande?

Ett inlägg jag gjorde på facebook i somras lade grunden för många fina mail från flera av er läsare, något jag uppskattar oerhört. Eftersom intresset och feedbacken var så stor, finner du texten ur mitt inlägg här nedan.

”Minst en dag i veckan lägger jag helt och hållet till medveten rörelse och fokus. Dagen börjar kvart i fem och innehåller en rad olika aktiviteter. Jag varierar från gång till gång. Detta blir sällan min tuffaste träningsdag, men definitivt min längsta, ofta tajmad med en 24 timmars fasta. Idag är en sådan dag. Qi gong, meditation och yoga under förmiddagen, nu är jag på en båt på väg ut till en av skärgårdsöarna för många timmars movnat/löpning och stenåldersträning på klipporna. Det är en sådan dag jag påminner mig själv lite extra om det viktiga i livet. Dessa fantastiska dagar skulle inte vara bättre om jag hade mer pengar. De skulle inte bli bättre om jag ägde mer. Jag skulle heller inte kunna ta vara på harmonin detta skänker mig om jag inte levde ett liv jag verkligen trivs med. Njut av det fina i livet! ”

Håller dina ägodelar dig tillbaka? Om inte, fortsätt då vidare glatt med din dag. Annars uppmanar jag dig till att fundera över det jag skrivit och att ta handling. Hitta vad som passar dig.

Ödmjukast, Erik Bergström


34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page